Продължават доброволческите акции по почистването на не работещия аквапарк в Благоевград,

...
</TD
>Продължават доброволческите акции по почистването на не работещия аквапарк в Благоевград,
Коментари Харесай

Бъдещето на благоевградския аквапарк остава неясно, три са възможните варианти

Продължават доброволческите акции по почистването на не работещия аквапарк в Благоевград, заяви на конференция кметът, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg . Той изясни, че редица ограничения за обезопасяване и привеждане на оборудването в естествен тип са били подхванати от декември 2023 година насам.

Първоначално регионът е бил ограден, тъй че да се спре опцията за влизане на жители вътре. Същото е било направено и със закрития басейн, който се намира в непосредствена непосредственост до аквапарка. Там стъклата са били счупени и влизането вътре е било безпроблемно.

По самодейност на доброволци, водени от американския жител Джими Хорн, на по-късен стадий е стартирана гражданска самодейност за разчистване на аквапарка и облагородяване на региона.

По думите на кмета все още е свършена извънредно доста работа за аквапарка, който се оказал обект с огромен публичен интерес. " Аквапаркът беше в извънредно занемарено състояние, цялата електрическа апаратура не съществува. Имаме и доста кал, която се е натрупала повече от 5 години. Доброволците съумяха да я изгребат, миризмата беше непоносима “, споделя кметът Байкушев.

Към момента продължава изпомпването на водата от помпеното помещение, като задачата е на идващ стадий да се откри какво е положението на оборудванията и какви средства ще се наложи да бъдат вложени за възобновяване им.

Градоначалникът напомни, че от 2021 година, след прекратяването на концесията с решение на Общински съвет – Благоевград и приемо-предавателен протокол аквапарка е напълно благосъстоятелност на общината. " Аквапаркът е общински и е наша отговорност по какъв начин ще се грижим за него “, означи Байкушев.

По думите му след почистването на аквапарка следва да се направи повсеместен разбор за вероятните разновидности, свързани с неговото бъдеще. Пълният отчет, както и план-сметката ще бъдат показани на вниманието на жителите на Благоевград, които по време на публично разискване ще имат опцията да решат какво да се случва оттук нататък.

Кметът изясни, че сигурно няма да се тегли заем за възобновяване на аквапарка, каквото желание имаше предходния кметски екип. Припомняме, че тогавашният кмет Илко Стоянов предложи да се поеме дълготраен дълг за изцяло възобновяване на аквапарка и парк " Бачиново “, само че след митинги това не се случи.

Байкушев сподели, че хората би трябвало да помислят върху три вероятни разновидността за бъдещето на аквапарка – отдаване на концесия, отдаване чартърен или лична инвестиция от страна на общината. По думите му публично-частното партньорство е добър вид, само че процедурата е дълга и тромава и може да отнеме 1 – 1.5 години.

Вариант е да се кандидатства и с план по програмата " Региони в напредък “, посочи градоначалникът.

" Трябва да забележим дали ще може да възстановим аквапарка на търпима сума. За този обект няма да теглим креди, може да търсим финансиране по програмата " Региони в напредък “, само че би трябвало добре да помислим, тъй като можем да аплайваме и с други планове, да вземем за пример за възстановяване на просветителната инфраструктура “, разяснява Байкушев.

Според него всичко е въпрос на полемики, по време на които ще би трябвало да се реши кои са изгодите от всяка една от другите концепции.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР